PBL: Groene waterstof - de praktische uitdagingen tussen droom en werkelijkheid | 2025

Achtergrond

In de studie "Groene waterstof praktische uitdaging tussen droom en werkelijkheid” verkent het Planbureau voor de leefomgeving (PBL) de knelpunten en mogelijke oplossingsrichtingen in de ontwikkeling van een groene waterstof markt. Hoewel zowel de trajectverkenningen van PBL (2024) en het Nationaal Plan Energie systeem (NPE 2023) een groot volume aan groene waterstof nodig achten, ook voor volumes hernieuwbare brandstoffen voor de vervoerssector, inclusief scheep- en luchtvaart, blijven de eerste stappen moeilijk door combinaties van hoge kosten, onvoldoende marktvraag en belemmeringen inregelgeving.

Mening van het Platform

Het Platform Hernieuwbare Brandstoffen ziet dat voor het opgang brengen van de marktvraag naar directe inzet van groene waterstof in vervoer, de opbouw nodig is van een nieuwe tankinfrastructuur en de aanwezigheid van waterstofmotoren (brandstofcel of in aangepaste brandstofmotor) in de markt. Dat betekent aanzienlijke investeringen niet alleen in productie maar ook in distributie en voertuigontwikkeling. Dit zal tijd vergen voordat hieruit een stabiele marktvraag ontstaat naar groenewaterstof. Een snelle manier om groene waterstof in te zetten is in de vorm van een drop-in e-fuel, bijvoorbeeld een e-diesel, e-benzine of e-kerosine,e-methaan, want deze kunnen gebruik maken van de huidige tankinfrastructuur en motoren in de markt. Vanuit het oogpunt van energie zijn er verliezen, maar hoe wegen die op tegen de efficiëntie-voordelen van gebruik van het huidige brandstofnetwerk.

Aanbeveling voor toekomstig onderzoek

Zou het mogelijk zijn om, zeker voor de aansluiting van de omgezette hernieuwbare elektriciteit in waterstof(netbalancering) te kijken naar aansluiting met vraagmarkten op basis van systeem-efficiëntie, in plaats van energie-efficiënte?

Een belangrijke vraag voor verdere uitwerking.