Europa kan zelfvoorzienend zijn met eigen hernieuwbare energie en biogrondstoffen

CE-Delft Rapport over “Energy sources and demand in 2040” in Europa

Europa kan technisch gezien voldoen aan de vraag naar hernieuwbare elektriciteit in 2040, wel is er een grotere vraag naar duurzame biomassa te verwachten dan waar Europa met eigen -op reststromen- gebaseerde biogrondstoffen in kan voorzien, schrijft CE Delft in zijn rapport. Het verschil tussen vraag en aanbod naar duurzame biogrondstoffen in Europa kan op verschillende manieren overbrugd worden:

  1. Met biogrondstoffenproductie op verlaten en marginale gronden zou Europa wel in de eigen vraag naar biogrondstoffen in 2040 kunnen voorzien.
  2. Uiteraard is ook import van duurzame biogrondstoffen mogelijk (tot zekere hoogte).
  3. En de studie laat zien dat een hogere inspanning op elektrificatie in gebouwde omgeving en industrie de benodigde biomassabasis vrij kan maken voor andere sectoren.

 Leden van het Platform laten zien dat ook import van hernieuwbare elektriciteit in bijvoorbeeld de vorm van e-methaan een aanvullende route is om voor balans te zorgen tussen vraag naar hernieuwbare energiebronnen en grondstoffen. Zeker ook relevant omdat er in 2040 nog veel fossiele brandstoffen in het systeem zitten, wat het rapport van CE Delft ook laat zien.

Wat betekent deze studie voor hernieuwbare brandstoffen in transport?

Er is integraal stimulerend beleid nodig om Europese biomassa voor het vergroenen van de grondstoffen voor de chemiesector en productie van groene brandstoffen beschikbaar te maken. PBL (2024) laat zien dat biomassa ook onmisbaar is voor het realiseren van negatieve emissies, waarmee CO2uit de atmosfeer wordt onttrokken, een optie die buiten de scope van deze studie viel.

Voor de hoogte van de vraag naar duurzame biomassa vormt de energietransitie in vervoer en transport een kritische factor. De mate waarin Europese lidstaten erin slagen het vervoer snel over te zetten op een elektrische aandrijflijn is medebepalend voor voldoende aanbod van duurzame biogrondstoffen voor de vraag in de chemische industrie en voor de resterende vraag naar fossielvrije transportbrandstoffen op de weg en inclusief voor de internationale sectoren lucht- en zeevaart.

In deze studie, mede in opdracht van Platform Hernieuwbare Brandstoffen, heeft het onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau CE Delft gekeken of we met in Europa beschikbare hernieuwbare energie- en zonder fossiele grondstoffen de Europese klimaatdoelen voor 2040 kunnen halen. Het korte antwoord hierop is ja, voor hernieuwbare elektriciteit kan Europa in eigen behoefte voorzien. Wel vraagt dat een welhaast planmatige uitrol voor eenopbouw van een Europese hernieuwbare elektriciteitscapaciteit en dat is eenaanpak die we nog onvoldoende zien in de praktijk.

In conclusie: het is mogelijk om met Europese hernieuwbare energiebronnen en biogrondstoffen te voorzien in de vraag van 2040. De focus moet dan liggen op snelle uitbouw van hernieuwbare electriciteitscapaciteit en -opslag, snelle elektrificatie van functies en stimulerend beleid voor het opzetten van Europese aanvoerlijnen voor duurzame koolstof.

Download

Het rapport "Energy sources and demand" van CE Delft is hier te downloaden.

Schematische weergave van vraag uit aanbod

(overgenomen uit rapport CE Delft)

Figure 1. Current availability of CO2-free energy sources and feedstocks, ambitions for 2040 and technical potential supply 2040. Demand side represents demand for CO2-free energy incl. transport losses in different sectors (i.e. not total energy demand, fossil share is left out of figure)